Un an de la dispariția lui Cristian Țopescu! Povești cu marele comentator sportiv: cum a fost „executat” de Elena Ceaușescu și de ce a stat trei zile în arest


A trecut un an de la decesul celui mai mare comentator sportiv român, Cristian Ţopescu! Acesta a încetat din viață pe 15 mai 2018, la 81 de ani, la Spitalul Elias din București.

A stat câteva zile în comă, apoi când dădea semne de revenire, medicii au fost nevoiţi să-l conecteze din nou la aparatura de susţinere a respiraţiei. În jurul orei 16:00, medicii anunțau decesul acestuia. Se stinsese vocea care a dat savoare succeselor Nadiei Comăneci, ale lui Ilie Năstase ori ale naţionalei lui Gheorghe Hagi.

Cristian Ţopescu a făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua București (1953-1964), unde a practicat hipismul. A cucerit titlurile de campion naţional în proba de sărituri peste obstacole, în 1960 și 1962.

După retragerea din activitatea competiţională a devenit, în 1964, reporter sportiv la Televiziunea Română, calitate în care a participat la șase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară și patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă. A devenit redactor-șef al redacţiei Sport a TVR , director general adjunct al postului public, apoi director al cotidianului ProSport.

Astăzi, la un an de la dispariția lui Cristian Țopescu, Libertatea vă prezintă patru povești dezvăluite chiar de comentator în timpul vieții.

1. Cum a fost „executat” de Elena Ceaușescu după meci al echipei naționale
„Pe 9 iunie 1983 am comentat meciul Suedia – România, din preliminariile Campionatului European din 1984. În acea perioadă în jurul echipei naţionale se discuta faptul că unii jucători aveau oferte de la Real Madrid, Fiorentina, Benfica. Și la un moment dat s-a accidentat Balaci.

Cât primea el îngrijiri medicale, eu am spus: «Dacă lui Balaci i se va aproba să joace peste hotare, ca și lui Boloni și lui Ștefănescu, vor fi doar avantaje pentru ţară, pentru Federaţie, pentru club, pentru jucători și pentru echipa naţională.
Dar cel mai mare avantaj va fi stimulentul extraordinar pentru…

Citeste continuarea AICI

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.