Turneul Revanșelor pentru Simona

Eliberat de dominația Serenei Williams, circuitul WTA s-a desfășurat în acest an într-o dinamică amețitoare și foarte atractivă.

Nivelul primelor jucătoare ale lumii fiind unul apropiat, amestecat și cu inconstanța caracteristică jocului feminin, a oferit un sezon plin de oportunități și de răsturnări de situații.

Nici Simona n-a fost văduvită de astfel de șanse, însă, din nefericire pentru ea și pentru ai săi suporteri, acestea au fost irosite sau ratate.

După un sejur mult mai scurt decât se anticipa în China Centrală (Wuhan), Simona reușește un turneu mult mai bun la Beijing, turneu ce deja s-a transformat în „Turneul Revanșelor” pentru româncă.

Primele două tururi n-au ridicat mari semne de întrebare, însă meciul din optimi ridica o mulțime, deoarece avea să se desfășoare în compania Mariei Sharapova, o jucătoare care avea 7-0 în confruntările directe cu Halep.

Aproape de nicăieri, Simo, în urma unui joc foarte solid, dar profitând și de numeroasele ezitări la serviciu ale Mariei, se califica în sferturi după o victorie lejeră, 6-2 6-2. Prima revanșă.

Reușind să oprească seria impresionantă de victorii ale rusoaicei, Simona era plină de încredere și cu toții ne gândeam că meciul următor trebuie să fie o simplă formalitate, chiar dacă era împotriva Kasatkinei, principala vinovată pentru scurtul parcurs la Wuhan. Și așa a și fost.

Când joci contra unei adversare care reușește să câștige doar un game pe propriul serviciu într-un meci întreg nici nu te poți aștepta la altceva. Victorie scurtă pentru Halep, 6-2, 6-1. A doua revanșă.

În fază semifinalelor, Simona se bate, logic, pentru un loc în finală, dar și pentru o a 3-a revanșă, deoarece adversara sa este Jelena Ostapenko, cea care i-a furat, într-o manieră aproape de necrezut, trofeul de la French Open.

Premiul care o așteaptă pe Simona Halep dacă se va impune în capitala Chinei este întregit de poziția de lider mondial. Din nou, româncă este foarte aproape de îndeplinirea acestui obiectiv, devenit ușor obsedant. Scepticii vor spune că s-a mai aflat în astfel de ipostaze sezonul ăsta și nu doar o dată. Lucru, evident, foarte adevărat, însă acum trebuie să contextualizăm puțin.

În primul rând, turneul de la Beijing nu este un turneu de Grand Slam, astfel că presiunea este mult mai mică.

În al doilea rând, și lucrul care contează cel mai mult, este că Simona a reușit să învingă două jucătoare care o învinseseră, destul de urât, recent. Poate că victoria împotriva Kasatkinei era așteptată, însă succesul care îi poate furniza româncei încrederea necesară pentru depășirea anumitor baraje mentale este clar cel împotriva Sharapovei.

Mulți se temeau că Halep a dezvoltat un complex împotriva rusoaicei și că alături de psihicul ei fragil în momentele cheie formează un obstacol de netrecut, ce o s-o țină în permanență la distanță de marile realizări: un trofeu de Grand Slam și poziția de număr 1 mondial.

Senzația mea este că acum filmul se desfășoară în condiții diferite și că finalul poate fi unul fericit pentru Simo și echipa sa. A mai trecut prin momente ca acesta și clar acum abordează totul într-o altă manieră, conturată de experiență. De asemenea, faptul că a izbutit să o învingă pe Maria a deblocat în mintea ei răspunsul la întrebarea: „Oare am să pot s-o înving vreodată?”, ceea ce automat o duce mai aproape de răspunsul la următoare întrebare :”Sunt suficient de bună să fiu numărul 1?”

Desigur, nimic nu este jucat, iar Ostapenko se află și ea într-o formă excelentă, așa că meciul următor se anunță foarte dificil, dar cred că Simona se află într-o poziție mult mai bună decât în trecut și că a venit, în sfârșit, și vremea ei.

Cu toate acestea, chiar dacă Simona Halep reușește să câștige turneul și să devină numărul 1 mondial, nu trebuie să neglijăm condițiile care au făcut posibilă această performanță. Așa cum inconstanța altor jucătoare i-au oferit ei acest prilej, la fel de bine se poate ca ea să întoarcă, mult mai devreme decât se așteaptă, această favoare. De aceea, Simo trebuie să înceapă să câștige turnee importante cu regularitate pentru a se impune definitiv în categoria celor mari.

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.