Transformă-ţi curtea într-o oază de relaxare: sfaturi şi recomandări

De primăvara până toamna târziu, petreci tot mai mult timp în curte. În funcţie de cum amenajezi, de la început, spaţiul din jurul casei depind volumul de muncă şi starea de spirit pe care o vei avea, în acest timp. Confortul şi utilitatea sunt cele două aspecte pe care trebuie să le echilibrezi atunci când îţi amenajezi curtea interioară.

Să fie umbră

Zilele toride de vară înseamnă soare arzător, mult praf şi insecte care îţi pot strica liniştea. Când eşti afară, singurul tău adăpost împotriva razelor soarelui, a prafului şi a insectelor sunt gardurile din plasă, îmbrăcate în sisteme de umbrire. Pe lângă aspectul verde, uşor de integrat în peisajul plantelor naturale, acestea asigură protecţia necesară pe terasă, în foişor, la locul de joacă al copiilor, lângă piscină sau în garaj. Pentru sistemul de împrejmuire exterioară a perimetrului, primeşti şi un grad de intimitate sporită, pentru că trecătorii nu vor vedea nimic din curtea ta. 

Amenajează un foişor

Amenajarea curţii interioare depinde foarte mult de suprafaţa de pământ disponibilă şi de stilul arhitectural al casei. Cu toate acestea, o terasă sau un foişor pot fi dimensionate, chiar şi pentru cele mai mici terenuri. Acest spaţiu va deveni, pe timp de vară, un fel de cameră de zi din afara casei. Nu este obligatoriu ca foişorul să fie o miniatură a casei, însă, respectarea unor elemente comune îţi va oferi senzaţia integrării în peisaj. De-a lungul unei zile, foloseşti multe obiecte din casă. Cum opţiunea de a intra în imobil, de fiecare dată când ai nevoie de ceva, e de evitat, amenajează terasa sau foişorul, practic şi eficient. În primul rând, acest loc va servi drept zonă funcţională de masă, având alături, de cele mai multe ori, un grătar. Prezenţa unei chiuvete şi a unui spaţiu de depozitare pentru veselă te pot scuti de multe drumuri inutile.

Să fie lumină

Dacă ziua te adăposteşti de razele soarelui, după apus, o să vrei să prelungeşti şederea, în răcoarea serii. Ca să poţi rămâne afară, vei avea nevoie de lumină. Sistemul de iluminat trebuie gândit pentru a contribui la relaxare, după o zi plină. Indiferent de corpurile de lumini alese, acestea ar trebui să aibă funcția de reglare a intensității becurilor. Păstrează lumina puternică pentru momentele când ai de lucru şi profită de atmosfera difuză, pentru a te relaxa în curtea ta.

Profită de natură

Nu trebuie să fii peisagist ca să-ţi amenajezi spaţiul din jurul casei. Dar, poţi apela la experiența unui specialist pentru a obţine cele mai bune condiţii de odihnă şi relaxare. Natura te poate ajuta să începi, în forţă, o zi de lucru sau să-ţi încarci bateriile, după serviciu. Gazonul, florile şi arbuştii decorativi pot alcătui propria ta grădină senzorială, în care să-ţi instalezi un şezlong sau un hamac.

Alege mobilierul potrivit

Există o ofertă bogată de piese de mobilier pentru exterior. Alege-le pe cele în care te simţi cel mai bine, cu precizarea că acestea trebuie să fie de calitate, să reziste intemperiilor şi să fie uşor de întreţinut. Dacă, în loc de băncile rigide de exterior, optezi pentru un baldachin, vei avea toate condiţiile pentru a te delecta cu o carte bună şi un pahar de vin rece pe timp de vară.

Consideră amenajarea curţii ca pe o investiţie pentru relaxarea ta din timpul verii. Cu puţină îndemânare și nu prea mulți bani, vei ieşi din casă la prima oră a dimineţii, pentru cafea şi te vei întoarce târziu, în noapte, la somn.

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.