Top 5 cărți pentru copii

Cărțile pentru copii sunt fascinante, inclusiv pentru oamenii mari. Le păstrăm o nostalgie aparte și am vrea ca peste ani să găsim răgazul reîntoarcerii la ele, pentru că orice carte pentru copii este o aventură. 

 

Iată un Top 5 al celor mai aventuroase cărți pentru copii de 10-12 ani, deși trebuie spus că selectarea cărților a fost foarte dificilă, există o ofertă mai mult decât tentantă pe care Editura Litera o propune cititorilor săi, mari și mici.

 

Cronicile din Narnia. Leul, vrăjitoarea și dulapul (C.S. Lewis)

Este cu siguranță una dintre cele mai faimoase cărți pentru copii din toate timpurile, a fost tradusă în aproape 50 de limbi, a inspirat producții cinematografice, piese de teatru, spectacole de televiziune. Cronicile din Narnia este o narațiune fantastică ce urmărește povestea a patru frați (Peter, Susan, Edmund și Lucy Pevensie) într-un tărâm fantastic, Narnia, un loc unde este permanent iarnă, dar niciodată Crăciun. Narnia este un loc magic, dar poate fi descoperit de copiii din lumea reală, cu condiția ca aceștia să fie curioși și dornici să învețe lucruri noi. În Narnia, cei patru frați au de dus propria bătălie între bine și rău și sunt ajutați de creaturi fantastice, minunat create de scriitorul irlandez C.S. Lewis. Aceste creaturi se găsesc numai pe tărâmul fantastic și înghețat stăpânit de Vrăjitoarea Albă.

 

Micul Prinț (Antoine de Saint-Exupéry)

Micul Prinț este o capodoperă a literaturii universale. Poate fi considerată, la fel de bine, nu numai o carte pentru copii, dar și o fabulă pentru adulți. A fost scrisă în perioada în care Saint-Exupéry a fugit în America de Nord după căderea Franței, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Poate cel mai corect ar fi să spunem că aceasta este o carte pentru toate vârstele. Pentru adulți, Micul prinț este un prilej de amintire. Nu uita să fii mereu copil. Să te bucuri de candoare. Să te minunezi de ceea ce vezi. Să te bucuri de frumusețea din viața ta. Să vrei să-ți faci prieteni. Povestea din Micul Prinț este simplă: un aviator întâlnește în deșert un mic prinț, care bântuie universul în căutarea unor răspunsuri esențiale pentru viață. Personajul principal este preocupat de subiecte precum prietenia, candoarea, maturitatea, cum sunt oamenii și cum ar trebui să fie. Întâmplările micului prinț pot fi considerate o alegorie a vieții scriitorului francez, încercările lui de a găsi răspunsuri la întrebările care îl frământă.

 

Dă mai departe (Catherine Ryan Hyde)

Dă mai departe este o poveste pe care nu ai cum s-o mai uiți vreodată, indiferent dacă citești cartea sau vezi producția cinematografică. Povestea este inspirată de un băiețel,Trevor, care primește într-o zi o temă de la profesorul de științe sociale. Puștiul de 12 ani are o idee care ar putea revoluționa lumea dacă ar fi pusă în practică de cât mai mulți oameni. Ideea de bază este aceea că dacă un om face bine pentru trei oameni diferiți, răsplata acestora fiind să facă, la rândul lor, bine la alți trei oameni și tot așa, se ajunge într-un final la o lume mult mai bună decât cea de astăzi. Ideea de bază este aceea că o favoare primită nu trebuie să se întoarcă celui care o face, ci se dă mai departe, dar nu oricui, ci acelor oameni care au nevoie de ajutor. Trevor vrea să demonstreze că noi cu toții suntem capabili să facem fapte bune, în ciuda obstacolelor sociale pe care le întâmpinăm. Asta înseamnă să ne păstrăm idealismul și să avem încredere în umanismul din noi. 

 

Max Einstein. Experiment de geniu (James Patterson, Chris Grabenstein)

Max Einstein este povestea unei puștoaice de 12 ani care deja urmează cursurile unei celebre universități americane. Este drept, Max se află acolo printr-o fraudă pe care a făcut-o la înscriere. Fiindcă Max, de fapt, este o orfană, îmbrăcată în pulovere prea mari pentru ea, un trenci ponosit și având o claie de păr roșcat. Este extrem de inteligentă și de capabilă, dar nu știe (încă) cine sunt părinții ei și nu are pe nimeni pe lume decât pe niște oameni ai străzii care și-au găsit un adăpost temporar într-un grajd de cai cu etaj. Singurul lucru pe care îl are Max este o valiză jerpelită în care colecționează lucruri care au legătură cu omul de știință Albert Einstein. Cine este de fapt Max, cum de-a ajuns să poarte numele celebrului fizician, de unde vine valiza veche pe care o are, cine sunt părinții ei și cum de ajunge o biată orfană fără adăpost lidera unei echipe de copii superdotați care vor să schimbe lumea în bine, iată cele mai importante întrebări la care cititorul va găsi răspunsuri, dacă va avea răbdarea să citească aventurile fetiței minune.

 

Nesfârșita goană după elefant (Gillian Cross)

Nesfârșita goană după elefant aduce aminte, într-o oarecare măsură, de aventurile lui Tom Sawyer, Huckleberry Finn și a băiețelului de culoare Jim, plecați cu pluta pe fluviul Mississippi. Scriitorul american Mark Twain a încântat generații de copii cu năstrușnicii lui eroi. Nesfârșita goană după elefant este povestea altor doi copii, Tad și Cissie, dar și a unui elefant. Aceștia încep o călătorie extraordinară în America, din Pennsylvania în Nebraska, pândiți la tot pasul de oameni răi, dintre care unii nu vor altceva decât să pună mâna pe elefantul Khush. Copiii străbat râuri învolburate pe plută, călătoresc cu trenul și cu vaporul cu aburi. Aventurile lor sunt uluitoare și povestea este de fapt o lecție de prietenie, încredere, responsabilitate și speranță. 

 

Cărțile pentru copii sunt cu adevărat fascinante. Întotdeauna este dificil să realizezi clasamente, pentru că fiecare poveste merită să aibă publicul ei. Încurajează-ți copilul să-și găsească proprii eroi de lectură și bucură-te să descoperi, împreună cu el, cărțile copilăriei lui.

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.