Thomas Tuchel autentifică Borussia

1645721-34912307-2560-1440

Aș începe să scriu despre Tuchel făcând referire la timp. A trecut un an de când a preluat Borussia Dortmund, clubul ce părea că-i este destinat doar lui Jurgen Klopp. Paradoxal, tânărul technician german n-a ridicat niciun trofeu deasupra capului în luna mai, deși premise ar fi fost. Bundesliga ar fi câștigat-o dacă monstrul numit Bayern avea și sincope omenești, Cupa Germaniei a pierdut-o la penalty-uri, iar în Europa League nu cred că mai are rost să amintesc ce s-a întâmplat.

- Advertisement -

Adăugând hard-rockului impus de Klopp anumite note romantice, Thomas a reușit să își pună amprenta pe jocul galben-negrilor încă din start, lucru evidențiat și de bunul său amic, Pep Guardiola. Tehnicianul spaniol sublinia eficacitatea lui Tuchel, admițând că lui i-a trebuit un an să-și valorifice echipa la potențialul dorit. Ce anume s-a schimbat la BVB? E foarte ușor de observat un aspect definitoriu din tactica germanului: controlul. Acel hazard apoteotic care nu te lăsa nici să te duci la baie pentru 2 minute când Jurgen era pe bancă, s-a metamorfozat, treptat, într-un generos stil de pase, condimentat cu același ritm ofensiv. Pe scurt, includerea posesiei i-a oferit un modul mai versatil Dortmund-ului, iar Tuchel este pe deplin răspunzător de promptitudinea cu care elevii săi au asimilat procesul.

Vorbind un pic și de ipostazele defavorabile din primul sezon, trebuie evidențiat ciudatul obicei de a experimenta când nu e cazul. A făcut-o cu Bayern, în tur, când cele 2 mergeau cap la cap și păreau la un nivel foarte apropiat. La Munchen, a folosit 3 jucători pe posturi noi, a schimbat și așezarea care îi adusese un număr impresionant de goluri și s-a trezit umilit de Pep cu un neversomil 5-1. S-a remarcat negativ și la Dortmund în returul cu același Bayern, când doar victoria îi putea oferi șanse la trofeul Bundesligii. A fost un 0-0 lipsit de nerv, cu o Borussie mai pragmatică decât o cerea situația și cu un Tuchel încă nesigur pe el.

hi-res-1d24966f5a4c710aa5b3ef97bebb95e9_crop_north

Vara aceasta i-a adus 3 croșee, oarecum așteptate, dar totuși puternice, încercând să riposteze doar cu o serie de palme, cel puțin pe hărtie. Importanța din vestiar și din teren a celor 3 care au ales alte galerii: Hummels , Gundogan și Mikitaryan nu poate fi contracarată de puști ca Mor, Dembele, Merino, Guereirro sau de consacrați ca Schurlle, Gotze, Bartra sau Rode. Totuși, puterea de integrare a noii brigăzi de jucători este sub atenta supraveghere a malițiosului Tuchel, cel care trebuie să-și reconfirme statutul de om-record. Personal, aplaud achizițiile cuplului Watzke-Tuchel, cei 2 formând luna aceasta, poate cel mai puternic și compact lot din Bundesliga. Simbioza titulari-bancă de rezerve va aduce un echilibru suficient Borussiei cât să-și stabilească obiective masive.
Deși susținerea îndreptată din toate părțile pentru el este în continuă ascensiune, legătura cu Zidul Galben nu poate fi comparată cu cea a predecesorului său și nu se impune automat în doar câteva luni dar și caracteristicile relației sunt diferite. Una peste alta, Thomas Tuchel se anunță a fi unul din marii tehnicieni ai generației sale, nemții desemnându-l deja, neoficial, cel mai bun antrenor german al prezentului.

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.