Salvarea fotbalului românesc în cupele europene

Fotbalul, una din puținele bucurii ale românului. În urmă cu 15-20 de ani, puteam spune că „sportul rege” producea mari bucurii în țară. Acum, cu o națională jalnică, obosită și prăfuită la turneul european din Franța, speranțele noastre se agățau și se agață în continuare de echipele europene.

StanciuCum formația din Copou a fost eliminată de HNK Hajduk Split, în turul 2 preliminar, România a rămas cu 4 echipe în cupe: Steaua, Astra, Pandurii și Viitorul. Suntem înaintea duelurilor retur, după o primă manșă care ne-a reconfirmat faptul că fotbalul nostru este în cădere liberă. Viitorul, „trupa minunată de copii” a lui Gheorghe Hagi, s-a deplasat în Belgia, la Gent, unde a primit goluri cât să nu le mai țină minte. La întoarcerea acasă, Hagi părea vesel, împăcat, ca și cum așa ar fi trebuit să se întâmple. „Copiii minunați” din Liga 1 au fost jenanți în primul lor meci european.

Pandurii, care transferă fotbaliști ca Sânmărtean, Herea sau Țucudean, fără să-și justifice banii, a fost învinsă de Maccabi Tel Aviv, cu un scor care pare să rezolve ecuația calificării în favoarea vicecampioanei Israelului. Campioana Astra, fără antrenorul Șumudică, suspendat, a practicat un joc modest și anost la Giurgiu, cu Copenhaga, scorul de 1-1 permițându-le giurgiuvenilor să plece cu unele speranțe în Danemarca.

Dar fotbalul nostru încă trăiește. Trăiește mai ales datorită Stelei. Marți, la Praga, steliștii păreau victime sigure în fața Spartei, echipa fanion a orașului. Totuși, desfășurarea partidei a arătat altceva. Steaua a practicat un fotbal energic, dinamic, agresiv, atipic pentru o formație românească, golul lui Stanciu din repriza a 2-a, punându-i pe steliști chiar în postura de favoriți la calificare. Într-un scandal continuu cu CSA, măcinată de problemele de lot, de atitudinea deplorabilă a lui Hamroun, de presiunea patronului, Steaua lui Reghecampf a știut să-și joace șansa și să vină cu un rezultat bun la București. Și asta pentru că Steaua se mobilizează ca nimeni alta în cupele europene. Competiții în care joacă de zeci de ani, formându-și o tradiție glorioasă, datorită calificărilor repetate în grupe, mai puțin în ediția trecută. Steaua nu este doar una din echipele mari ale României, este și o echipă cu experiență și rezultate pe plan european.

Dar Reghecampf și băieții lui trebuie să fie atenți la cehi. Jocul din tur ne-a arătat forța ofensivă și faptul că praghezii sunt extrem de periculoși la fazele fixe. Cred că Stanciu & Co știu ce au de făcut, realizează importanța acestui meci pentru întreg clubul și vor da tot ce au mai bun pentru a se califica. Așa cum pe Arena Națională au fost învinse Copenhaga, Ajax și Chelsea, în sezonul 2012-2013, așa va trebui învinsă și Sparta Praga. Poate că multe s-au schimbat de atunci, suporterii au părăsit echipa, generația aceea nu mai există, dar un lucru știm sigur: Steaua se transformă în meciurile europene și devine, în multe momente, o echipă invincibilă. Așa că, băieți: fiți responsabili și pragmatici!

articol redactat de Nicu Iosub

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.