OPINIE | Încredere în zâmbetul cinstit al ucrainencei noastre. De ce credem în titlul european la handbal feminin

România a început memorabil Europeanul fetelor, am vrea drumul cât mai drept și cât mai lung. Adică trofeul continental! Cine suntem noi? România!

Avem, cumva, arta autodistrugerii. 6 decembrie. După colosalul succes cu Norvegia, cea mai titrată națională feminină de handbal din lume, parcă ne e frică să sperăm la titlu. Un coleg e ponderat, altul e entuziast, altul trasează linia mediană! Ce simplu e de la birou!
Suntem prea entuziaști până la Olanda, duminică? Poate! Dar să bați categoric echipa nordică e o plăcere care nu se refuză. Chiar și confrații de la Oslo recunosc: „U-mi-lin-ță!”. Veronika Kristiansen declara pentru ai ei: „Pintea are doi metri și pe înalt, și pe lung, și pe lat! Cum să treci de ea”. Muntele nostru. „Tiger” Pintea!
Eram copii când am învins ultima oară Norvegia, 26-22 la Euro 2000, la Polivalentă. Și jucătoarele de azi erau. La unguroaice juca o oarecare Agnes Farkas, căreia Cristina Neagu, de trei ori cea mai bună din lume, tocmai i-a bătut recordul de goluri la un turneu final.

Avem ceva în plus față de cândva, oricând. Mai multe guri de foc, mai multă imaginație. Suflet aveam, oricum.

Chiar dacă ne mai lipsesc una-alta: contraatacul, replierea.

Cert e că Martin Ambros chiar a făcut selecția de data asta. Și a început să înțeleagă fetele, iar ele să-l priceapă pe el.

Haideți să sperăm, alături de voinica șefă de galerie, Angela de la tobe, că fetele noastre pot cuceri primul titlu continental din istoria noastră pline de secunde blestemate. Secundele curg mai greu la final. Sau mai ușor.

Iulia, Yuliya, cum se scrie? Întreabă alt coleg. Până la urmă, ce mai contează, bine că e a noastră! Ucraineanca noastră! Iulia Dumnezeiaska, așa cum inspirat a titrat Viorel Tudorache.
Am avut portari mari. Luminița Huțupan a fost chiar cea mai mare din lume. Lizi Roșu, Mihaela Ciobanu, Cristina Dogaru, Ildiko Kerekeș, Tereza Tamaș, Talida Tolnai, Paula…

Citeste continuarea AICI

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.