Ne-am păcălit singuri

În momentul de față a devenit un act de înțelepciune să închizi televizorul și să te deloghezi de pe Facebook dacă urmărești să eviți o intoxicare cu subiecte penibile, care reușesc totuși să capteze atenția majorității.

doar-dinamo-4Deja celebra „farsă” a suporterilor dinamoviști din timpul partidei Steaua – Manchester City a făcut înconjurul planetei și a mai pus o cărămidă în construcția reputației noastre internaționale.

Meciurile de acest gen, aflate pe prima scenă a fotbalului european și care beneficiază de o mare audiență, pot reprezenta o oportunitate pentru a-ți arăta părțile frumoase sau un nou prilej de a te da în stambă.

Prin „coregrafia surpriză”, suporterii echipei Dinamo au ales a doua variantă. Cu un surâs resemnat conștientizăm că anumiți oameni au investit timp, energie și bani doar pentru a denigra și a batjocori pe cineva. După care, evident și natural, întreaga suflare dinamovistă  a început să savureze reușita prin laude pe toate canalele de informare disponibile.

Steaua este singura echipă din România care, momentan, poate emite pretenții la anumite reușite pe plan european. Asta e clar, o recunoaște și cel mai înfocat dinamovist. Că aceeași echipă nu poate concura cu marile cluburi și este încă la o distanță foarte mare de ele, e iarăși clar și o conștientizează și cel mai înfocat stelist.

Acest succes singular frustrează. Din frustrare izvorăște și invidia care, până într-un anumit punct e benefică unui grup, unei societăți. În acest caz, invidia a depășit orice limită și s-a transformat într-o modalitate demnă de compătimit, de a atrage atenția. În aceeași situație se regăsește și un școlar care nu poate atrage atenția prin note bune și se înhăitează cu alții asemenea lui pentru a umili și desconsidera persoanele capabile să atragă atenția și admirația celorlalți prin rezultatele lor. Râzând de ceilalți, sfidând profesorii, chiulind aceștia încearcă să atragă atenția și admirația celorlalți prin metodele de care dispun, chiar dacă rușinoase.

Un alt lucru de care sunt foarte mândri artizanii acestui plan, este ingeniozitatea cu care a fost executat. De când iscusința unei acțiuni scuză de fapt mobilul ei? Dacă aleg să comit o crimă și ticluiesc un plan perfect prin care îmi ating ținta, nu înseamnă că finețea mea intelectuală o să mă scape de pedeapsă și o să mă pună pe un înalt piedestal de admirație colectivă. La fel și în cazul unui jaf sau al unei încercări de a eclipsa pe cineva prin discreditare.

Acest episod face parte dintr-un întreg serial ce radiografiază societatea noastră actuală. Este firesc să existe diferențe valorice între indivizii unei societăți. De asemenea, este firesc pentru cei inferiori să tindă la mai mult și să spere la o inversare de roluri. Aici intervine însă problema mentalității expirate.

Ca să ajungi la același nivel sau chiar să-l depășești pe cel superior ție, ai două opțiuni: fie te ridici tu până la el, fie îl aduci pe el la nivelul tău. Prima este, normal, alegerea recomandată, dar și mai dificilă. A doua în schimb, este la îndemâna oricui. De ce să ne canalizam resursele către un progres individual când putem să le canalizam în atacuri menite să distrugă ce e mai bun în societate? Nu vom prospera, ci vom trăi printre ruine.

Am tot respectul pentru proiectul ce se desfășoară acum la Dinamo și toată admirația că au ieșit dintr-o situație dificilă. Sunt convins că dacă vor continua pe acest drum vor atinge lucruri mărețe în perioada ce va urma, dar până atunci, să aștepte răbdători și să nu își mai saboteze singuri imaginea prin gesturi ce nu le fac cinste.

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.