Mircea Lucescu este marcat de arderea Catedralei Notre-Dame din Paris: “Doliu universal”. ”Il Luce” a deschis ochii multor generații de fotbaliști către istoria şi cultura lumii, iar Notre-Dame a fost unul dintre cele mai importante obiective


Catedrala Notre-Dame din Paris are un loc aparte în albumul de fotografii cu amintiri culturale colecționate de-a lungul timpului de antrenorul Mircea Lucescu, 73 de ani. Il Luce a povestit pentru Libertatea că înaintea turneului final Euro 1984 i-a dus pe tricolori să viziteze templul cu o istorie de opt secole, făcut scrum în câteva ore.

Aflat la Istanbul, unde se spune că va prelua echipa Beșiktaș, Mircea Lucescu a urmărit șocat știrile despre incendiul care a mistuit Catedrala Notre-Dame din Paris. “Este o dramă incredibilă, o pierdere universală. Doliu universal. Am fost de atâtea ori acolo. Cuvintele sunt prea mici pentru a exprima ceea ce înseamnă Notre-Dame, un simbol uriaș. Nu înțeleg cum s-a putut întâmpla. Cum de n-au știut că lemnul de 800 de ani arde atât de repede”, a spus afectat Mircea Lucescu, pentru Libertatea.
“Copleșitor! Sublim!”
Il Luce a deschis ochii multor generații de fotbaliști către istoria şi cultura lumii, iar Notre-Dame a fost unul dintre cele mai importante obiective. “În iunie 1984, când am ajuns la Paris pentru turneul final din Franța, am făcut cu jucătorii turul orașului. Eu eram ghid și am inclus în program și vizita la Catedrala Notre-Dame. Băieții au făcut fotografii semnificative pentru viața lor. Sunt niște oameni fericiți că au văzut o asemenea capodoperă. Au trăit sentinemte copleșitoare, sublime. Pentru jucători erau momente de relaxare și de a-și pune întrebări. Ce porți, ce vitralii? Cum a fost posibil să se construiască așa ceva, în 200 de ani? Ce a fost în sufletul arhitecților? Câte și mai câte. După părerea mea, următoarele generații nu vor mai avea posibilitatea să vadă prea curând Catedrala Notre-Dame întreagă, deoarece renovarea va dura vreo 20 de ani”, a încheiat oftând Mircea Lucescu.
Escortați de polițiști
Fostul internațional Aurel Țicleanu are proaspăt în memorie vizita la Notre-Dame de acum 35 de…

Citeste continuarea AICI

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.