Logevivul Lothar Matthaus

Palmaresul lui Lothar Matthaus este cu atat mai invidiabil cu cat fotbalul actual nu se mai preteaza carierelor longevive. Existase candva portarul mexican Carbajal, prezent la cinci cupe mondiale in perioada 1950-1966. Existasera alti cativa jucatori – brazilienii Pele si Djalma Santos, germanii Uwe Seller si Schnellinger, uruguayanul Rocha si italianul Rivera – care intrasera in cercul select al fotbalistilor cu patru turnee finale la activ. Dar asta se intampla in alte vremuri, cand fotbalul era mai putin exigent, iar calendarul competitional mai putin aglomerat. Lothar Matthaus a izbutit sa bifeze cinci cupe mondiale, intre 1082 si 1998. Chiar daca nu a fost prezent la finala spaniola din 1982, el s-a aflat pe teren la ultimul act din Mexic (1986) si chiar a purtat pe brat banderola de capitan la Roma in 1990, cand Germania a castigat al treilea titlu mondial din intreaga sa istorie.

LOTHAR MATTHAUSAceasta longevitate este un imn inchinat muncii indarjite si al perseverentei. La inceput, Matthaus n-a fost mai dotat decat altii si in nici un caz decat Kaiser Franz. A avut insa voita de fier, dublata de dorinta neclintita de a ajunge cineva. Marginit la rolul de fundas in prima parte a carierei, se transforma intr-un conducator de joc de calibru sub impulsul lui Franz Beckenbauer, devenit antrenor din 1984, si al lui Giovanni Trapattoni, tehnicianul cu care lucreaza la Inter Milano, unde se transfera in 1989, dupa ce jucase la Borussia Monchengladbach si la Bayern Munchen. Kaiser-ul, care il considera prea discret in joc, il convoaca intr-o buna zi la o sedinta video intre patru ochi. ”Tu te vezi pe teren? Eu nu te vad. Vreau sa apari sistematic in campul camerei de luat vederi, sa fii unde este si mingea”. Mesajul ajunge la destinatie.

In 1990, la Cupa Mondiala din Italia, Matthaus este figura emblematica a Germaniei. Dupa alte cateva luni, i se decerneaza Balonul de Aur. Recordmen al selectiilor, cu 150 de meciuri la nationala, Matthaus, caruia i se reproseaza uneori comportamentul nedelicat si pornirile de intrigant, isi mai demonstreaza o data caria de caracter, revenindu-si in urma a doua accidentari produse dupa implinirea a 30 de ani: o smulgere a ligamentelorincrucisate si o ruptura la tendonul lui Ahile. ‘‘Inaintea acestor lovituri dure nu m-am gandit niciodata la recordul de selectii, marturiseste germanul. Dupa aceea insa, am vrut sa le demonstrez tuturor celor care m-au crezut ingropat ca nu sunt un invalid”.In ciuda tenacitatii sale formidabile, Lothar Matthaus nu poate impiedica doua esecuri la scor ale Mannschaft-ului: 0-3 cu Croatia in sferturile Cupei Mondiale din 1998 si 0-3 cu rezervele Portugaliei intr-una din grupele Euro 2000. Probabil insa ca Lothar Matthaus si-a trait momentele de maxima dezamagire cu ocazia finalei UEFA Champions League din 1999. Inlocuit in minuntul 80 al meciului Manchester United – Bayern Munchen, cand bavarezii conduceau cu 1-0, capitanul de fier al nationalei a asitat neputincios la infrangerea echipei sale, in urma a doua cornere batute in ultimele doua minunte ale finalei. Mai mult cu aspect de coloratura, Matthaus incearca o scurta si nesimnificativa carierain campionatul nord-american, dupa care se dedica antrenoratului. Numit in 2001 la conducerea tehnica a lui Rapid Viena, el nu reuseste calificarea in fazele superioare ale competitiei europene intercluburi si este demis.Palmares
– campion mondial in 1990, finalist in 1982 si 1986, sfertfinalist in 1994
-campion european in 1980 si semifinalist in 198.
-150 de selectii in nationala Germaniei
-campion al Germaniei cu Bayern Munchen (1985, 1986, 1987, 1994, 1997, 2000), castigator al Cupei Germaniei cu Bayern Munchen (1986 si 19998).
-campion al Italiei cu Inter Milano (1989)
-castigator al Cupei UEFA cu Inter Milano (1991) si cu Bayern Munchen (1996)
-balon de aur in1990

sursa LAROUSSE ENCICLOPEDIA FOTBALULUI

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.