Imaginea unui campion

reprez

Dacă ar fi să rugăm cel mai iscusit pictor, cel mai talentat compozitor, cel mai inspirat scriitor și cel mai luminat cercetător să creeze, prin uneltele de care dispune fiecare, imaginea „Campionului” în tenis, am obține 4 rezultate diferite. Nu din punct de vedere calitativ, fiecare stăpânindu-și cu multă siguranță disciplina. Deosebirile s-ar ivi din optica diferită, specifică fiecărei arii de activitate.

Pentru Pictor, „Campionul” trebuie să aibă un puternic impact vizual. Dominarea trebuie să fie categorică și să placă ochiului neutru. Paleta de culori, una foarte diversificată neapărat!,  are misiunea ca, ghidată de abila mână a artistului, să redea perfecțiunea rece, imperturbabilă pe terenul de tenis și căldura, bunul-simț și atitudinea plăcută din viața de zi cu zi.

Loviturile acestuia sunt ferme, extrem de eficiente, dar ceea ce le deosebește de celelalte este eleganța cu care sunt executate. Noblețea înfățișării și cavalerismul gesturilor întregesc și ele portretul.

Corespondentul din realitate al „Campionului”  Pictorului, este fără dubii elvețianul Roger Federer. Personificând gentleman-ul ideal într-un sport guvernat de puritate și respect mutual, jocul acestuia a încântat generații întregi de suporteri și jucători, fixând standardul pe un înalt piedestal de grație și talent nativ.

roger

Compozitorul dorește să surprindă imaginea „Campionului” pe cale fonetică.  Acesta a ales să întreprindă o călătorie în Universul sunetului, de unde s-a decis să transmită omenirii, pe frecvențe percepute doar de suflet,  acordurile viziunii sale.

Muzica este poate cea mai accesibilă formă de artă, deoarece calea pe care o parcurge este în directă legătură cu inima.  De aceea, Compozitorul trebuia să creeze un „Campion” care să rezoneze cu oamenii și pe care să îi înțeleagă. S-a decis rapid asupra unei simfonii pasionante, impunătoare, ce, la un moment dat, transmitea un iz de invincibilitate.

Uvertura trebuia să aibă o notă mai tristă, ușor dezolantă pentru ca mai apoi, restul notelor să sugereze cea mai pură fericire și împlinire.

De această dată îl identificăm pe Novak Djokovic. Sârbul, care la vârsta de 6 ani petrecea, vreme de 3 luni, câteva ore pe zi în beciul casei pentru a se adăposti de bombe, s-a decis să interpreteze o piesă suficient de hotărâtă cât să îmblânzească toanele sorții, ajungând astfel în inimile celor dispuși să-l asculte.

djokovic

Pentru a fi sigur că numele „Campionului” său va rămâne pentru eternitate în marea carte a gloriei, Scriitorul i-a scris povestea cu lacrimi, sânge și sudoare.

Simple cuvinte aruncate în vânt pot porni adevărate furtuni. O banală frază te poate propulsa pe culmile fericirii sau azvârli în prăpastia nenorocirii. O scrisoare de la persoana iubită, aflată la celălalt capăt al lumii, prin care îți spune că totul e bine, are darul de a te liniști sau de a te determina să treci prin toate provocările  pentru a-i fi sprijin respectivei persoane în caz că aceasta are nevoie de tine.

Puterea „cuvântului” nu poate fi redată, nu poate fi cuantificată.  Această putere se împletește armonios cu flexibilitatea și tenacitatea.

„Campionul” Scriitorului este o fire duală. Un luptător dârz, un brav cavaler, insensibil la săgețile fricii, dar cu o inimă mare și un suflet cristalin.  Doborât de nenumărate ori de capriciile vieții, nu a renunțat niciodată la ceea ce a iubit, a revenit mai puternic de fiecare dată și, mai presus de toate, nu a uitat nicio clipă să fie recunoscător pentru ceea ce are.

Rafael Nadal este omul în cauză. Chinuit aproape toată cariera de accidentări, a rămas același gladiator, gata oricând să se ia la trântă cu orice gigant care îi amenință cea mai mare pasiune: tenisul.

nadal

Dacă unii oameni au fost înzestrați cu anumite abilități și talente, Cercetătorul știe cel mai bine că nu toți au tras astfel de lozuri la loteria vieții. El este conștient că unele persoane au fost nevoite să-și croiască un altfel de drum. Lipsiți de un talent evident, dar înzestrați cu o minte limpede și lucidă, aceștia au izbutit în cele din urmă.

Contrabalansând neajunsurile naturii cu ingeniozitate și spirit critic, „Campionul” Cercetătorului nu e foarte popular, nu e cel mai carismatic, dar continuă optimist după fiecare experiment eșuat. Aflat permanent într-o cursă contra timp, planul tactic și strategia sunt elemente cheie din bagajul acestuia.

Imaginea fidelă a acestei tipologii este britanicul Andy Murray. Fără o armă letală sau un joc spectaculos, acesta și-a câștigat locul în istorie valorificându-și la maximum potențialul și dominând tactic adversarii.

andy_murray_52251300

4 Imagini ale „Campionului”, văzute prin 4 filtre diferite.

Indiferent de sistemul de valori adoptat sau de crezul însușit, zeul tenisului nu a neglijat niciun gust, adăugând ingrediente menite să-i satisfacă și pe cei mai exigenți.  Totuși, cum natura umană și-a creat prostul obicei de a fi tot timpul nemulțumită, cadoul zeului nu și-a atins scopul inițial, acela de a îmbina întreaga suflare a tenisului într-un întreg. Oamenii au decis să se împartă în tabere și să se angreneze în războaie imaginare.

Această dovadă de ignoranță s-ar putea să-l supere pe atotputernicul zeu, care în consecință ar putea să priveze în viitor omenirea de astfel de cadouri extrem de rare și prețioase.

big44

 

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.