Generația Post-Zlatan

john-guidetti-sweden-u21s-u21_3319433

Odată cu debutul calificărilor pentru Cupa Mondială din 2018, echipa națională a Suediei începe o nouă eră: cea fără Zlatan. Din 2001, de la debutul său în națională, Zlatan a fost un adevărat superstar în lotul suedez, fiind mereu în centrul atenției, atât în teren cât și înafara lui. Din păcate, în ultimii ani la naționala suedeză, Zlatan a devenit mai degrabă o piatră de moară. Antrenorul naționalei din 2009, Erik Hamren, a preferat să sacrifice filosofia nordică de fotbal pentru a crea o echipă în jurul lui Zlatan. Forța colectivă a devenit forța Zlatan, iar jocul direct și bazat pe contre a devenit „toate pasele spre Zlatan”. Rezultatele s-au văzut în teren: echipa a ratat mondialele din 2010 și 2014 și s-a calificat cu chiu cu vai la campionatele europene din 2012 și 2016. Mai mult, la EURO 2016, Suedia a fost probabil cea mai slabă echipă din tot turneul, nereușind să tragă un șut la poartă în primele 2 meciuri, iar singurul gol atribuit suedezilor a fost un autogol marcat de adversari.  Absența lui Zlatan în campania de calificări care urmează poate fi de fapt o binecuvântare ascunsă, suedezii revenind la filosofia de bază cu care au avut atât de mult succes în anii 90 și începutul anilor 2000: defensivă solidă, colectiv puternic, joc direct și rapid.

Un selecționer de construit echipe

Pentru mulți cunoscători de fotbal, numele Janne Andersson nu spune multe. Cel mai probabil, doar pasionații de fotbalul nordic l-au remarcat în mandatele sale la Halmstads BK cât și IFK Norrköping. Andersson este noul selecționer al naționalei suedeze, un nume surpriză chiar și pentru mulți dintre experții fotbalui suedez. Privind cariera sa de antrenor, a lucrat doar cu echipe din partea inferioară a clasamentului: Halmstads BK din 2004-2009 și IFK Norrköping din 2011-2016. Totuși, în fiecare mandat al său la aceste echipe a reușit să aibă rezultate surpriză. În 2004 reușea să termine pe locul 2 cu Halmstads, iar în 2012 termina cu Norrköping pe locul 5, cea mai bună performanță a echipei din 1999. Sezonul trecut a reușit și cea mai mare performanță a sa, câștigând campionatul Suediei cu Norrköping, primul titlu al echipei după 26 de ani. O performanță surprinzătoare, cu atât mai mult prin faptul că aproape toți cunoscătorii de fotbal suedez considerau echipa de partea inferioară a clasamentului.

Generația U21

Chiar dacă Zlatan a lăsat un gol foarte mare în naționala Suediei, acesta va fi umplut foarte rapid de noua generație de jucători tineri care vin în urma sa. Naționala suedeză U21 a câștigat Campionatul European U21 anul trecut, iar 8 jucători din echipa campionă se regăsesc acum în lotul pentru calificările Cupei Mondiale. De asemenea, deși lotul nu are în momentul de față un superstar de nivelul lui Zlatan, trebuie remarcat faptul că 11 din 24 de jucători aflați în lot joacă în primele 5 campionate ale lumii și doar 3 din jucătorii convocați provin din campionatul intern. Căpitanul acestei generații este fără dubii John Guidetti, unul dintre cei mai talentați atacanți suedezi din ultimul timp, dar care, din păcate, nu a primit multe șanse la echipele de club unde a jucat. Sezonul trecut la Celta Vigo a reușit să înscrie 7 goluri în 1231 de minute jucate, o performanță bună ținând cont că în majoritatea partidelor a intrat ca rezervă. Cu toate acestea, la naționala suedeză U21 s-a remarcat prin calitățile sale de lider în teren, efortul depus pentru echipă cât și personalitatea foarte echilibrată. Mai mult, tânărul fundaș Victor Nilsson Lindelöf s-a consacrat la Benfica și este așteptat să facă pasul curând la o echipă de top din Europa, în timp ce fundașul stânga Oskar Wendt este om de bază la Borussia Mönchengladbach, la fel ca și mijlocașul Oscar Hiljemark, jucătorul lui Palermo. Majoritatea jucătorilor încă nu și-au atins apogeul fotbalistic, de aceea este de așteptat ca această campanie de calificare să contribuie la formarea unei echipe care va ajunge la potențialul său maxim în campania de calificare pentru EURO 2020.

Cupa Mondială 2018 – Misiune dificilă

Actuala campanie de calificare pentru Cupa Mondială din 2018 este una foarte dificilă pentru naționala Suediei. Echipa se va duela cu două nume grele din fotbalul mondial pentru primele două locuri din grupă: Franța și Olanda. Lor li se adaugă Bulgaria și Belarus, două echipe care nu au impresionat în calificările de la EURO 2016 și care în mod normal nu ar trebui să le creeze dificultăți suedezilor. Francezii sunt în mod sigur favoriții pentru primul loc în grupă, în timp ce lupta pentru locul doi va fi una deschisă. Deși Olanda impune respect prin nume și tradiția istorică, în momentul de față echipa trece printr-un schimb de generații. La fel ca și naționala suedeză, olandezii au un selecționer nou și un lot compus în mare parte din jucători care încă nu au acumulat experiență la nivel de națională. Destinul face ca cele două naționale să se întâlnească chiar în primul meci din grupă, pe 6 septembrie, iar cel mai probabil, câștigătoarea acestei partide va avea prima șansă la locul doi din grupă.

 

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.