Fuga lui Ioan Țîrban. Fostul fotbalist de la UTA și de la Rapid a ”evadat” din România comunistă, ca să-și salveze fetița de la moarte


Ioan Țîrban, 58 de ani, fost jucător de fotbal la UTA și Rapid București, a fugit din România în septembrie 1988, împreună cu Silviu Vuia, coleg în echipa „textiliștilor” arădeni. Fratele lui Vuia locuia în RFG, astfel că destinația Wolfsburg a devenit realitate. „În primul an în Germania, mâncam conserve încălzite pe reșou și făceam naveta 40 km pe bicicletă!”, ni s-a destăinuit Țîrban.

Nu era ușor să fugi din țară, în regimul comunist. Cei prinși erau trimiși la închisoare. Țîrban este unul dintre cei care au reușit. „Tata avea o filieră pe la Iratoșu, lângă granița cu Ungaria. Mașina care ne ducea mergea încet. Nu avea voie să oprească, pentru că stârnea suspiciuni. Am sărit din mers, împreună cu Vuia, apoi am trecut fâșia de pământ târâș. După ce ne-am predat, în prima localitate, am avut cel mai mare noroc din viața mea”, începe Țîrban alocuțiunea despre fuga din România comunistă.
Maiorul cu suflet din Ungaria
„Mi s-a îmbolnăvit fetița de doi ani de leucemie. Jucam la Rapid București și am mers la Spitalul Parhon, renumit la acea vreme. Am găsit acolo medicamente expirate, iar copiii mureau pe capete. Fără vreo șansă de a o salva la noi în țară, am decis să plec și să încerc să o vindecăm în străinătate. Cum fratele lui Vuia locuia în Republica Federală Germană, destinația era clară”, își motivează atacantul arădean decizia.

Norocul de care am pomenit mai sus a fost un maior, care pregătea o echipă de fotbal a grănicerilor din Ungaria. „Când am fost împrumutat de UTA la Strungul Arad, am jucat un amical cu această echipă, pe teren propriu. Gabor Biro, antrenorul nostru, ne-a spus să o lăsăm mai moale, să nu-i lovim, că doar erau unguri ca și el. Și la pauză a fost 0-4! Biro spumega și ne-a spus, printre palme după ceafă, să jucăm cum știm noi, să îi urcăm pe garduri. I-am rupt în a doua repriză și am câștigat cu 5-4.
Maiorul…

Citeste continuarea AICI

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.