Finala Campionatului Mondial de șah 2018: Magnus Carlsen l-a învins pe Fabio Caruana la tie-break și își păstrează titlul suprem

Norvegianul Magnus Carlsen își păstrează titlul mondial, după o victorie muncită în fața americanul Fabiano Caruana, în finala Campionatului Mondial de şah 2018. A fost unul dintre cele mai echilibrate dueluri din istorie.

ACTUALIZARE 28 noiembrie. Sclipitorul Carlsen este un noul și vechiul campion mondial la șah, după un succes izbutit la tie-break. În finala de la Londra, după 12 remize în 12 partide, norvegianul s-a dezlănțuit în primele două partide rapide: pe prima a câștigat-o cu albele, apoi s-a impus și cu piesele negre, confirmând pentru a treia oară titlul cucerit în 2013.

Norvegianul Carlsen are 27 de ani, iar Caruana – un anmerican cu origini italiene – 26 de ani. Cei doi sunt despărțiți de 3 puncte în clasamentul internațional (2835 Carlsen, 2832 Caruana), lucru care nu s-a mai întâmplat din 1990.

”A fost un meci dificil. Înainte de ziua de azi n-am avut impresia că sunt aproape de victorie”, a spus, modest, Carlsen pentru postul norvegian NRK. “Nu am jucat la nivelul său. Nu am fost aproape de el azi, a meritat victoria”, a recunoscut învinsul Caruana.

”Nivelul mediu al jocului lui Carlsen în partidele rapide este fenomenal”, a constatat pe Twitter legendarul Garry Kasparov.

ACTUALIZARE 27 noiembrie. Norvegianul Magnus Carlsen şi americanul Fabiano Caruana îşi vor disputa titlul de campion mondial de şah în cadrul unui tie-break, după ce nu au reuşit să se departajeze la finalul unei serii fără precedent de 12 remize consecutive, care s-a încheiat luni la Londra, informează AFP.

Este pentru prima oară în istoria Mondialului de şah când meciurile regulate se încheie fără nicio victorie, un semn al diferenţei infime dintre cei doi mari maeştri, ocupaţii primelor două locuri în ierarhia mondială.

Miercuri, Carlsen şi Caruana se vor înfrunta într-o serie de patru meciuri de şah semi-rapid, cu un timp mai limitat (25 de minute). În caz de egalitate, vor avea loc…

Citeste continuarea AICI

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.