Fenomenul Roger Milla

Va veni o zi, este sigur, cand o tara africana va cuceri Cupa Mondiala. In acea zi, invingatorii isi vor aminti ca in 1990 in Italia, Camerunul, avand in fruntea sa un atacant de 38 de ani, a deschis drumul spre succes.
Derutant acest Camerun, care alege sa se desparta in chiar startul Mondialului de liderul sau, portarul Joseph Antoine Bell, in beneficiul lui N’Kono. Bell criticase metodele de pregatire ale selectionatei cameruneze. Indepartat din grup, devenind un simplu spectator, el se va multumi sa asiste la parcursul unic al echipei sale. Camerun uimeste inca de la inceput: in meciul de deschidere, la 9 iunie 1990, pe San Siro din Milano, africanii inving Argentina, detinatoarea titlului (1-0). Metoda cameruneza facea prima victima. Tactica este simpla mereu luminoasa: pentru acesti jucatori, totul se reduce la a-si astepta adversarii si apoi la a propulsa contre rapide pe fondul unui joc tehnic, in care dezinvoltura si fluiditatea ii dau uneori spectatorului impresia ca totul este improvizat. Impotriva Argentinei, Francois Omam-Biyik, fostul varf de la Laval, plaseaza o lovitura de cap drept in coltul din stanga al portii lui Pumpido, dezamagit sa nu poata prinde mingea trimisa nu foarte puternic.

Fenomenul numit Milla

Cert, Camerunul se logodise cu zeita Fortuna. Magia functiona. Picioarele lui Papa Milla continuau sa transforme totul in aur…. Dupa Argentina, Camerunul a scapat si de Romania, invingand-o cu 2-1, ambele goluri fiind ale batranului lup de mare. Unii specialisti isi vor pune intrebari asupra acestor doua fenomene care stau la originea splendidei aventuri a ”leilor neimblanziti”: longevitatea lui Milla si surprinzatoare unitate a unui grup mai degraba dezbinat inaintea competitiei. Roger Milla este un atacant de instinct, despre care Claude Leroy, fin cunoscator al fotbalului african, afirma: ”Milla ar fi fost un Cruyff african, dar nu a obtinut recunoasterea totala a imensului sau talent”.Cat despre restul formatiei, sunt jucatori anonimi, insa combinativi, cu o motivatie enorma – dublata de buna pregatire -, care pot depasi obstacolele cele mai puternice. Asa s-aintamplat si in fata Columbiei lui Valderrama si Higuita. O intalnire istorica: pentru intaia oara o natiune africana se califica in sferturile de finala ale Cupei Mondiale. A fost liniste la posturile de radio din Bogota si Medellin. Nebunie furioasa la Yaounde si Douala. Respectul intregii Africi. La finalul unui meci echilibrat, Camerunul se impune cu 2-1, dupa prelungiri. In fata Columbiei ”batranii lei” nu se multumesc doar sa raga; si chiar Roger Milla trimite Camerunul in sferturile de finala, furand mingea din picioarele legendarului portar columbian. Milla, foarte aproape de 40 de ani, aliaza determinarea si simtul jocului: ”Il cunoasteti toti pe Higuita. Bun, el a incercat sa repete cea ce face de obicei, adica sa fie libero si sa ma dribleze. Dar de aceasta data nu i-a mai mers. Pentru ca a gasit unul mai siret decat el. Am facut un calcul: stiam ca va pleca spre dreapta, asa ca am intins piciorul agatand balonul. Apoi m-am oprit in plasa”.

Esentialul era facut. Africa, prin jocul sau instictual, care dezechilibreaza, deschidea o poarta spre viitor. Ce mai conteaza ca ”sfertul” se va incheia la Napoli, cu victoria Angliei in fata Camerunului? Chiar si ultimul meci al ”leilor neimblanziti” a fost spectaculos pe gazonul lui San Paolo. Si cat de nelinistiti au fost, pana in ultima clipa, Gascoigne, Lineker, Platt si Barnes. La sfarsitul prelungirilor, Camerunul era eliminat. Scor 3-2 pentru Anglia. De partea cealalta, camerunezii si-au pastrat moralul, oricum nu se mai putea salva nimic. Brat la brat, Francois Omam Biyik, Milla, Ekeke, N’Kono realizau ca trecusera atat de aproape de o alta performanta. Atat de aproape de o semifinala.

sursa LAROUSSE ENCICLOPEDIA FOTBALULUI

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.