EXCLUSIV | „Ceaușescu” din Divertis e acum „ciotățean” de Provence. Libertatea l-a vizitat pe scriitorul Ioan T. Morar în „paradisul” unde s-a mutat pe termen nelimitat


Reporterul Libertatea a făcut o cură de Provența alături de Ioan T. Morar, 62 de ani, scriitor, jurnalist, diplomat, ghid pentru noi prin fascinantul sud al Franței, aflat într-un autoexil „nu pe Coasta de Azur, care e de-a dreapta Toulonului, ci în stânga lui, spre Marsilia şi Camargue”.

Am plecat din gara din La Ciotat, acolo unde frații Lumiere au filmat „Sosirea unui tren în gara La Ciotat”, prima producție din istoria cinematografiei, am trecut pe la Eden Theatre, unde a fost proiectat primul film al fraților, și pe la palatul familiei, care se vizitează doar o singură zi pe an, de Ziua Patrimoniului.
După ce am văzut „vestele galbene” care au cucerit ieșirea de pe autostrada de Marseille încă de pe 17 noiembrie, rupând barierele de la punctul de „peage”, am urcat pe Route des Cretes, pe calănci, spre Cassis, și ne-am oprit pentru un pahar de pastis Ricard la Saint Cyr-sur-Mer, în piața Portalis, la picioarele Statuii Libertății, comandată de primărie cu ocazia finalizării canalizării orășelului de 10.000 de suflete. Am vorbit despre sport și despre literatură, despre pentanque, presă, artă, măslini și vin roze. Cu un personaj primit în ordinul ”paharnicilor” de la Chateauneuf du Pape.

„Statuia a fost realizată de Augusthe Bartholdi, același sculptor care a făcut Statuia Libertății de la New York. Destinația acestei lucrări era, inițial, Egiptul, la intrarea pe canalul de Suez, în ideea Egiptului care luminează Orientul, dar istoria s-a schimbat, „Libertatea” a luat drumul Americii. Sunt șapte Statui ale Libertății în Franța, una dintre ele e în Colmar, de unde era Bartholdi. În 1981, când s-au închis șantierele navale, ciotățenii mei au vrut să o fure!”, explică Ioan T. Morar, cunoscător al poveștii pe tema căreia a și scris un articol.

În față, un pastis Ricard, „omul care a avut ideea simplă, dar genială, de a pune pe sticla cu licoarea sa eticheta «Le vrai pastis…

Citeste continuarea AICI

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.