Din(nou)zauri!

Când vine vorba de dinozauri, istoria și dominarea pe care au emanat-o într-o anumită epocă, se diferențează de toate celelalte aspecte. Așa e și-n fotbal. Dinozaurii Bundesligii au rămas cu istoria și cu renumele. Cea mai longevivă formație germană, singura ce nu a retrogradat, Hamburger SV își murdărește serios imaginea cu o criză acută ce nu se mai oprește de 5 sezoane. Și-a păstrat tradiția locului în prima ligă dar costul n-a fost deloc neînsemnat. În 2010 au punctat pentru ultima dată în bogata istorie europeană, cu o semifinală de Europa League, pierdută contra celor de la Fulham. De atunci, black-out total.

- Advertisement -

Povestea se putea scrie altfel dar modelul nemțesc a fost acutizat prea sever în 2008 de către nordici. Jurgen Klopp bătuse palma cu cei de la HSV dar stilul nonconformist, aspectul imperfect și curajul de a ieși din tipar, l-au costat pe antrenorul german, un job important. Pe atunci, să devii antrenor al Hamburgului era un privilegiu, un post râvnit și un rol important în fotbalul german. Au ales să nu-și pună încrederea în tipul cu barbă, blugi rupți și al cărui discurs nu e politically corect, iar azi ne dăm seama cât de neinspirată este gândirea nemțească uneori. Nu trebuie să arate totul perfect pentru a obține idealul. Traseele celor două părți au fost diametral opuse în anii ce au urmat: Klopp, unul din cei mai apreciați tehnicieni ai lumii, Hamburg, o prezență anemică ce își salvează numele doar pe final de sezon.

Destul cu poveștile și hai să vorbim despre prezent. Un sezon început mai prost ca niciodată, o demitere de antrenor, logică și numirea unui tehnician care nu avea un background care să-l garanteze. Gisdol însă a reușit să repare tot ce a stricat Labbadia în august și septembrie, abia acum. A fost nevoie de timp, de trei achiziții „deștepte” în iarnă și mai ales de un modul de joc potrivit calității lotului.

Gisdol n-a scăpat nici el de umilința istoriei recente dintre Bayern și Hamburg de pe Allianz Arena dar traseul dinaintea acelui meci și mai ales după, l-au validat pe fostul tehnician al lui Hoffenheim, căruia i s-a propus și o prelungire de contract. Dacă te bate cu 8-0 Bayern, moralul și stabilitatea psihică acumulată se risipește brusc, cel puțin așa ar fi normal. Hamburg însă a demonstrat că a fost doar un accident. Deși 2017 nu pornise deloc promițător cu 0-1 și 1-3 la Wolfsburg și Ingolstad, victoria la limită cu Leverkusen, 1-0,  de pe teren propriu, a fost declicul ce a salvat acest sezon.  A urmat cu sec 3-0 pe terenul lui RB Leipzig, iar munca lui Gisdol dar și inpirata decizie de a-l aduce pe stoperul Papadopoulos prindeau contur. Un 2-2 cu Freiburg acasă, cu un penalty ratat de Hunt în minutul 87 nu părea să anunțe furtuna de la Munchen. Așa cum scriam mai sus, doar elemente pozitive se desprind după acel meci, Hamburg bifând 10 puncte din următoarele 4 partide : 9 din 9 acasă cu Herta, Gladbach și Koln, cumulat cu un 0-0 la Frankfurt. Echipa este pe 13, la doar 7 puncte de ultimul loc european dar nu e cazul ca fanii să se hazardeze cu astfel de idei.
Cumva, timid, sunt din nou dinozauri și prin potență, nu doar cu numele. Doar 4 echipe au adunat mai multe puncte în ultimele 10 etape, iar efectul Gisdol s-a materializat vizibil. Calitatea lotului este indiscutabilă, iar sezonul viitor poate avea alte repere. Să vobim concret. Rene Adler are parte, după mult timp de o arie defensivă de calitate: Diekmeier sau Sakai și Santos ori Osztrolek pe benzi, completați de Papadopoulos și Mavraj în centru, cu Djourou ca primă rezervă. Aducerea închizătorului Walace din Brazilia pentru 12 milioane, în iarnă, a completat ideal un sistem defensiv ce nu a lăsat-o pe Hamburg să progreseze în ultimele sezoane. De la mijloc în sus există calitate, asta e indiscutabil. Muller, Holtby, Hunt, Kostic, Ekdal, Wood sau Lasogga, însumează un prototip bine construit pentru ieșirea din anonimat.

Cum se va derula proiectul din vară sau ce obiectiv se poate lansa pentru viitorul apropiat, sunt întrebări ce se formulează fără presiunea locului în Bundesliga, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Indiferent de cum se va încheia sezonul, Hamburg va mai bifa un an pe prima scenă, retrogradarea fiind utopică în aceste condiții, distanța față de Ingolstad numărând 11 lungimi, iar eventualitatea barajului nu cauzează frisoane, calitatea dintre Bundesliga și Zweite fiind colosală.

 

 

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.