Deprecierea, un aspect de luat în calcul atunci când vrei să achiziționezi o mașină

Este binecunoscut faptul că achiziția unei mașini reprezintă mai mult o cheltuială decât o investiție, întrucât în primii ani de utilizare își pierde în mod constant din valoare. Statisticile arată cu un autoturism nou se depreciază deja cu 10% odată ce a părăst poarta fabricii, însă ceea ce trebuie să știi este faptul că nu toate modelele se devalorizează la fel.

De aceea, dacă ești în căutarea unei mașini noi sau chiar second hand, pe lângă toate celelalte aspecte pe care le vei lua în considerare, este important să te gândești și cât va mai valora aceasta în momentul în care vei vrea să o revinzi.

Poți afla multe detalii despre cât de repede se devalorizează un autoturism pe care vrei să îl achiziționezi cu o simplă căutare pe Internet. Vei găsi statistici și cote de devalorizare diferite în funcție de marcă și model, dar de regulă prețurile vor scădea în fiecare an între 5-15%. Ia în calcul și faptul că în tot acest timp tu vei avea cheltuieli în plus cu reviziile, taxele și impozitele și combustibilul.

Dacă în cazul în care cumperi o mașină nouă, depreciera ei ar fi un aspect negativ, aceasta s-ar putea transforma într-unul pozitiv în cazul în care alegi să achiziționezi o mașină deja rulată. Deja în doi trei ani de la lansare vei putea plăti un preț mult mai mic pentru modelul care îți place.

Ca un pont din partea specialiștilor, trebuie să știi că mașinile realizate de constructorii germani stau mai bine la capitolul fiabilitate și depreciere decât cele produse de italieni și francezi, dar nu este o regulă generală.

Așadar, în momentul în care cauți să cumperi un autotursim, deși îți place neapărat un anumit model, interesează-te și cât va mai valora acesta peste 5 ani de exemplu. Din clasa medie, mărcile care stau cel mai bine la capitolul devalorizare medie sunt Audi și Mercedes Benz iar la modelele de lux, Porsche Panamera este fruntaș.

Dacă ești în căutarea unui autoturism poți ușor să găsești modelele care îți plac cu ajutorul platformei online cautimasina.ro. Aceasta integrează anunțuri cu vânzări auto din peste 160 de site-uri de profil și pe baza unor criterii de căutare îți va returna rezultatele care te interesează. Mai mult, tot prin intermediul acestei platforme ai ocazia să vezi devalorizarea modelului găsit de tine. Pe baza unor algoritmi speciali creați pentru asta, platforma îți va afișa prețul pentru un model nou, va calcula devalorizarea curentă dar îți va arăta și cât va mai valora mașina pe care o dorești în următorii 3-4 ani.

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.