Cum ne influențează starea de bine dereglările hormonale

Echilibrul organismului, emotiile si somnul depind de activitatea hormonala. Atunci cand apar dereglari hormonale si disfunctii erectile acestea pot fi clasificate in doua categorii mari: deficit de hormoni si exces. Cauzele pot fi genetice, medicamentoase, chirurgicale sau pot fi generate de afectiuni autoimune. Sunt mai multe aspecte ale vietii afectate de activitatea hormonala:

Libidoul si viata sexuala

Profilul endocrin al fiecarei persoane are potentialul de a afecta atat starile emotionale cat si apetitul pentru sex. Testosteronul este principalul hormon responsabil pentru libidoul masculin si feminin: estrogenul este esential pentru sensibilitate si pentru perceptia placerii in cazul femeilor. Dopamina este cea care are rolul de a regla reactiile la placere.

Sunt si hormoni care pot afecta negativ libidoul. Unul dintre acestia este cortizolul deoarece un nivel ridicat de cortizol va reduce dramatic apetitul sexual. De asemenea, excesul de prolactiva determina scaderea cantitatii de estrogen si a libidoului. La barbati acest hormon genereaza disfunctii erectile. Femeile care folosesc anticonceptionale pot sa aiba un libidou redus pentru ca scade cantitatea de estrogen endogen.

O solutie optima este stimularea libidoului cu ajutorul unei vieti sexuale mai active. Jucariile sexuale sunt cele mai bune solutii pentru stimularea apetitului sexual deoarece sunt cele care genereaza curiozitati si stimuleaza imaginatia. Se pot gasi de exemplu vibratoare la Loveisland si alte jucarii de cea mai buna calitate.

Starea de spirit

Toate disfunctiile hormonale scad calitatea vietii si pot afecta increderea in propria persoana prin modificari fizice si prin iritabilitate, agitatie, anxietate, tristete nejustificata si depresie sau apatie. Se stie de asemenea ca este foarte importanta imaginea corporala si modul in care modificarile fizice determina izolarea sociala.

Somnul

Fiecare persoana are nevoie de sapte sau opt ore de somn in fiecare zi insa sunt si cazuri in care doar cinci ore sunt arhisuficiente. Fiecare persoana experimenteaza perioade de insomnie si de inductie in care nu poate sa adoarma. Modificarile in ceea ce priveste calitatea somnului spot sa genereze tulburari ale memoriei, lipsa de concentrare, nervozitate si iritabilitate.

Lipsa luminii genereaza secretia de melatonina si ajuta la un somn odihnitor, in timp ce lumina naturala inhiba ceasul bilogic generand trezirea.

Sarcina

O greutate a corpului ridicata va influenta in mod negativ obtinerea sarcinii. Acelasi lucru se intampla si cu greutatea prea mica. Exista legaturi stranse intre celulele adipoase si fertilitate. Functia tiroidiana trebuie controlata de medicul specialist inainte de conceptie deoarece hormonii secretati de aceasta glanda influenteaza negativ maturarea si dezvoltarea creierului fetal. Mentinerea functiilor tiroidiene normale este importanta in sarcina.

Pe parcursul sarinici au loc mai multe modificari hormonale moderate ale progesteronului si testosteronului. Toate genereaza mediul optim in care fatul sa se dezvolte. Perioada urmatoare nasterii trebuie sa fie monitorizata de asemenea din punct de vedere hormonal.

Acestea sunt doar cateva aspecte influentate in mod direct de hormoni si de dereglarile hormonale. Atunci cand apar modificari considerabile in organism, este recomandat ca fiecare persoana sa faca o vizita medicului specialist care va putea pune un diagnostic corect si va putea oferi tratamentul corespunzator, care sa remedieze in mod eficient problema.

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.