Comedia care dramatizează fotbalul în Manchester

14612563_1476383105719433_5623874423155214106_o

Intenționam să scriu despre Pep și semnătura pusă de el după câteva luni în partea albastră a orașului Manchester. N-am putut să evit însă scenariul tragi-comic pe care Mourinho îl transpune cu litere boldate la United. Paradoxal, situația ambilor tehnicieni este derutantă la final de octombrie. Au pornit excelent însă doar unul se mai bucură de clasament, Pep. Deși aseară a bifat partida cu numărul 6 (record negativ absolut) în toate competițiile în care echipa sa termină meciul fără victorie, Guardiola rămâne lider în Premier League deși nu singur.

Imaginea de mai sus îi găsește în hohote pe foștii colaboratori, din urmă cu două decenii, ai lui Van Gaal la Barcelona. Doar unul a fost constant în această atitudine pe durata celor 90 de minute.Nu, nu câștigătorul, nu Mourinho. Pep a îmbrățișat o stare de relaxare și s-a bucurat de spectacol, mascându-l pe adevăratul tehnician spaniol care nu stă liniștit nici la amicalele din presezon. A contat prea puțin acest meci, acest trofeu și asta s-a remarcat în agresivitatea timidă expusă de catalan pe margine. Mult mai încordat, Jose Mourinho a fost conștient că un succes cu City, consolidează o tihnă de care jucătorii chiar au nevoie.

14706909_10157755028605455_6198059994894049243_o

Nu m-aș grăbi să arunc nici măcar un cuvânt negativ în direcția lui Guardiola deși seria începută în septembrie nu-l caracterizează. Detaliile încă se văd în ceață dar metamorfoza este evidentă. Aflat în stadiu embrionar, proiectul spaniolului concretizează poziția pe harta forțelor europene a cetățenilor, iar deciziile sale încă răsună încrezător. A primit critici pentru că i-a îndepărtat pe Hart sau Yaya Toure dar cred că putem trece peste asta. Când a primit postul de antrenor la prima echipă a Barcelonei, i-a transmis lui Ronaldinho că nu intră în planurile sale și nu cred că e necesar să vorbim de argumente în acest sens.Echipa pare descoperită în banda dreaptă a apărării dar și în atac, unde Kun Aguero ar merita o variantă de rezervă care să emită pretenții mai mari. Sane, Gundogan sau Stones mai au de făcut pași înspre adaptarea completă în ceea ce trebuie să ilustreze Manchester City. Progresul lui Kevin de Bruyne este reliefat de venirea lui Pep, iar siguranța de care defensiva se bucură cu Otamendi în teren pare infint mai accentuată decât in primele luni ale anului. Tactic, se manifestă un alt rol în creierul tehnicianului venit de la Bayern. Cu o mai mare dispoziție la variația pe care echipa sa o poate reda, acesta a devenit vizibil mai versatil și fanii bavarezi pot fi dezamăgiți că nu au prins această caracteristică în mandatul nemțesc al acestuia.

stream_img

Despre Mourinho pot scrie fără ezitare că nu mai este ce-a fost. Nu știu dacă e pripit să vorbesc despre acesta cu mai multă tărie-n voce și încredere că știu ce spun dar portughezul pare că nu a mai avansat și stagnează în stagiul care i-a adus succes dar cu mult timp în urmă. Să fiu mai precis, îmi provoacă o stare de neîncredere sistemul pe care îl uzează constant și nu-l alterează nici când scorul necesită o presiune în plus precum și un suflu nou. Rămâne constant unui 4-2-3-1 la care antrenorii actuali nu mai apelează sau o fac în diverse forme. Spre deosebire de Pep, acesta insistă în acest sens, catalanul fiind de părere că aceste sisteme sunt doar numere de telefon, strategiile din teren fiind date de cu totul alte detalii. Revenind la Jose Mourinho, trebuie subliniat rolul uriaș pe care îl acoperă cu destule deficiențe în integrarea lui Pogba. Încă nu-l controlează pe Ibra, iar despre subiectul Rooney nu cred că pot să-i găsesc argumente. Căpitanul lui United este de neclintit dar cumva, portughezul a sădit un mod de a aglomera și mai tare camera cu situații neprevăzute. Dacă putem vorbi despre lucruri pozitive în primele luni ale mandatului său aș scrie cu grabă despre aducerea lui Bailly, fundașul ivorian fiind soluția perfectă pe care United o caută după cuplul Ferdinand – Vidic. Insistența în cazul Pogba nu-s așa sigur că-i aparține dar semnarea contractului cu fostul număr 10 de la Juventus reprezintă o mare lovitură. Reintegrarea unor pacienți aflați în situații critice în ultimii doi ani, Valencia și Mata, sunt alte două caracteristici pozitive dar nu pot încheia acest text fără să vorbesc despre gestul monumental redat în doar două ipostaze simple de Mourinho, aseară, pe Old Trafford.

14885724_1252020971506191_245087582_n

Iertarea pe care o imploră fanilor la duelul cu City, după catastrofalul 0-4 de duminică împotriva lui Chelsea, a produs un val de aprecieri și o legătură mai compactă a acestuia cu tribunele. Este cât se poate de transparentă atașarea acestuia de club, iar dorința de a fi părtaș la istoria ce se scrie pe Old Trafford este indiscutabilă.

 

 

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.