Care este rolul auxiliarelor școlare și cum le alegem?

În timp ce manualele școlare reprezintă suportul principal pentru cadrele didactice în susținerea activității educaționale, auxiliarele, după cum le spune și numele, vin în completarea firească a informațiilor regăsite în manuale. De regulă, auxiliarele școlare, pe lângă partea teoretică, se bazează mai degrabă pe partea aplicată: astfel, ele conțin o serie de exerciții pe care copiii le pot rezolva sub atenta îndrumare a dascălilor sau acasă, individual sau sub îndrumarea părinților.

Tocmai pentru că auxiliarele școlare au rolul de a fixa mai bine unele informații descoperite în timpul lecțiilor predate și de a-i ajuta pe elevi să înțeleagă cum se reflectă aceste informații în practică, alegerea lor este un proces esențial. 

În articolul de astăzi vom vorbi despre cele mai importante avantaje ale auxiliarelor școlare și, totodată, vom prezenta câteva trucuri utile pentru alegerea acestora.

 

Care este rolul auxiliarelor școlare?

Auxiliarele școlare au o serie de beneficii esențiale în procesul educațional, după cum urmează:

 • Asigură o mai bună a asimilare a informațiilor și competențelor prevăzute în programa școlară. După cum am menționat, auxiliarele școlare au un rol major în fixarea aspectelor teoretice descoperite în timpul orelor desfășurate la clasă.
  • Pot fi utilizate atât în prezența profesorilor, cât și acasă, individual. Un alt beneficiu important al auxiliarelor școlare constă în faptul că pot fi folosite atât în timpul orelor de curs, sub atenta îndrumare a profesorilor, cât și individual, de fiecare elev, atunci când dorește să lucreze suplimentar, de exemplu.
 • Stimulează gândirea și capacitatea de a rezolva probleme a elevilor, prin faptul că pun la dispoziția acestora o serie de exerciții și aplicații.
 • Încurajează munca în echipă, prin faptul că unele exerciții pot fi discutate și rezolvate de mai mulți copii, în același timp. 
 • Contribuie la înțelegerea unor concepte pe termen lung, prin faptul că exercițiile regăsite în acestea, odată rezolvate, sunt o metodă prin care elevii observă cum se reflectă teoria în practică.
 • Sunt gândite pentru stiluri diferite de învățare, ceea ce înseamnă că există auxiliare școlare potrivite pentru fiecare elev.

 

Sfaturi utile în alegerea auxiliarelor școlare

Paleta auxiliarelor școlare este largă, ceea ce poate transforma selecția acestora într-un proces care necesită o atenție sporită. Îți prezentăm, în continuare, câteva sfaturi utile de care să ții cont în alegerea auxiliarelor școlare, astfel încât să te orientezi către cele mai potrivite:

 

 • Asigură-te că au un conținut în conformitate cu programa școlară. 
 • Verifică-le conținutul cu atenție. Asigură-te că textele se îmbină armonios cu imaginile, întrucât acest lucru poate facilita procesul de învățare.
 • Ia în considerare abordarea – unele auxiliare pot avea o abordare mai prietenoasă, în timp ce altele sunt mai degrabă formale. 
 • Verifică raportul între partea teoretică și partea practică: auxiliarele școlare care îmbină informațiile și aplicațiile sunt cea mai bună variantă. Cele mult prea teoretice s-ar putea să devină, la un moment dat, obositoare.
 • Ține cont de gradul de dificultate. Auxiliarele școlare pot avea grade de dificultate diferite: de exemplu, există culegeri de matematică destinate celor care își doresc să se pregătească pentru olimpiade.

 

În concluzie, auxiliarele școlare vin în completarea informațiilor regăsite în manuale cu numeroase exerciții și aplicații. Tocmai pentru că acestea au rolul esențial de a fixa mai bine aceste informații în mintea elevilor, este important ca procesul lor de selecție să se realizeze cu atenție. Ține cont de recomandările din acest articol, pentru a alege cele mai potrivite auxiliare școlare. 

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.