Bournemouth – Arsenal 3-3. Dramatism, suspans și suferință pe Dean Court

Probabil cel mai dramatic meci al etapei 20 s-a consumat pe terenul celor de la Bournemouth.

„Dean Court”, micuțul stadion de doar 11 993 de locuri, a fost arena pe care s-a desfășurat cea mai atractivă reprezentație a fotbalului englez din această rundă. În rolurile principale au fost Bournemouth și Arsenal.

skysports-bournemouth-arsenal-premier-league_3857347

Cele două echipe, ignorând clivajul valoric, reprezintă cu religiozitate aceleași principii tactice și sunt motivate de aceleași înclinații, insuflate de 2 tehnicieni care împărtășesc aceeași viziune despre fotbal.

          Bournemouth:

Boruc / Francis, Cook, Ake, Daniels / Arter, Gosling / Stanislas, King, Fraser / Wilson

          Arsenal:

Cech / Bellerin, Mustafi, Koscielny, Monreal / Coquelin, Xhaka / Ramsey, Iwobi, Sanchez / Giroud

În urma pasului greşit făcut de Liverpool pe Stadium of Light, Arsenal avea șansa să se apropie la doar un singur punct de ocupanta locului secund.

De obicei, elevii lui Eddie Howe nu reușesc să încurce echipele de top, tocmai din cauza viziunii antrenorului în vârstă de 39 de ani. Acesta, indiferent de adversar, propune o abordare pozitivă, în care jucătorii sunt încurajați să își practice jocul ofensiv. Principial, fanii fotbalului ar trebui să fie încântați că tehnicieni cu o astfel de mentalitate există, însă realitatea e ceva mai dură.

Încercând să îți impui jocul în fața unor echipe care îți sunt net superioare la capitolul valoare individuală este, de cele mai multe ori, un act voit de sinucidere. Punctează estetic, dar nu și în clasament.

Și meciul de astăzi se desfășura tot în fața unei formații de acest gen, însă scenariul s-a scris diferit.

          Joc modest făcut de Bellerin

bellerinDin obișnuinţă, fanii tunarilor se așteaptă ca Bellerin să fie printre cei mai buni jucători. De cele mai multe ori așteptările nu le sunt trădate, însă astăzi aceștia au trebuit să înfrunte  una dintre acele rare situații în care Bellerin este mult sub nivelul său obișnuit.

Pe plan defensiv, spaniolul a fost modest  la capitolul poziționare și dueluri directe câștigate.

La primul gol, înscris în minutul 16 de Daniels, fundașul lui Arsenal este depășit cu o mare lejeritate, direct din preluare. Ajungând o idee mai târziu, nu a reușit să se poziționeze și să își tatoneze adversarul, ci s-a dus hotărât să oprească șutul adversarului său, care a venit însă după o fentă.

Golul 3, reușit de Fraser, a venit tot de pe flancul drept, însă aici sunt de părere că Fraser faultează înainte. Aici Bellerin are circumstanțe atenuante.

Per total, fundașul dreapta al celor de la Arsenal nu a reușit nici un tackling, nici o intercepție și nici o recuperare.

Nici pe fază ofensivă, unde Bellerin încântă, lucrurile nu au stat diferit.

Nici o șansă creată și 3 centrări, toate greșite.

          Jocul defensiv al celor 3 mijlocași ofensivi

În fotbalul actual, jocul pe benzi este crucial. Asta o știe toată lumea.

Prin urmare, în acest context, când echipa adversă are mingea și pregătește fie atacul pozițional, fie contraatacul, extremele formației aflate în defensivă trebuie să se retragă și să dubleze fundașii pentru a împiedica superioritatea numerică a adversarilor. Tocmai acest lucru nu a fost respectat în prima repriză de oamenii lui Wenger.

Dacă în primele 15 minute majoritatea atacurilor celor de la Bournemouth se desfășurau cu precădere pe flancul stâng al apărării celor de la Arsenal pentru că Alexis era poziționat prea sus, după ce acesta a început să se achite și de sarcina defensivă, atacurile s-au concentrat pe partea opusă, acolo unde Iwobi era mereu în spatele adversarilor.

Grație acestei conjuncturi și jocului rapid și precis de pase, băieții lui Eddie Howe au reușit să profite la maximum de superioritatea creată, toate cele 3 faze din care au rezultat golurile venind de pe partea respectivă.

          Fragilitate și nesiguranță la mijlocul terenului

Așa cum clar s-a putut observa etapa trecută, Xhaka oferă randamentul scontat doar dacă are alături partenerul ideal. Acest partener s-a dovedit a fi Elneny.

Cum elvețianul preferă să stea mai retras, aproape de fundași, celălalt mijlocaș nu doar că trebuie să fie mai ofensiv, dar trebuie fie și foarte atent pe faza defensivă și să coboare la sprijin în bandă.

Cu egipteanul plecat la Cupa Africii, colegul său în centru a fost astăzi Coquelin. Problema acestui parteneriat este că ambii preferă poziția mai retrasă, jenându-se astfel reciproc. Chiar dacă francezul s-a accidentat relativ repede (în minutul 28), scorul era deja 2-0.

O echipă ruptă în două, așa a arătat Arsenal în prima repriză. Cu replierea anevoioasă a celor 3 mijlocași ofensivi, Xhaka și Coquelin (Ramsey după accidentarea francezului) au fost nevoiți să coboare deseori în bandă (în special în cea dreaptă, dintr-o astfel de fază rezultând penaltiul) pentru a dubla fundașul, lăsând o mare gaură în centrul terenului.

Chiar și fără Elneny și în ciuda penaltiului provocat, Xhaka a fost în unele momente mijlocașul care trebuie să fie mereu. A avut 89% procentaj al paselor reușite, a creat 2 șanse,  a avut un assist și a reușit să câștige 4 din 5 tacklinguri.

          Giroud din nou salvator, dar cu puțin ajutor

bournemouth-arsenal-030117ae

După cum ne-a obișnuit în ultimele partide, Giroud a salvat din nou situația, însă cu puțin ajutor de această dată din partea coechipierului său Perez.

În prima repriză, fractura din linia mediană a avut efect și asupra francezului, care s-a văzut izolat și neutralizat complet de excelentul Ake. Această situație a persistat până  în minutul 63, când în locul lui Iwobi, Arsene l-a trimis pe Lucas Perez.

O aparentă schimbare post pe post, i-a oferit o mai mare libertate lui Giroud, care a putut astfel să își pună amprenta pe joc. În acel moment scorul era de 3-0.

Chiar dacă a intrat în locul lui Iwobi, adică în spatele lui Giroud, Lucas nu este chiar un playmaker. Dată fiind și conjunctura oferită de scor, Perez a fost prezența de care avea nevoie Arsenal în preajma careului celor de la Bournemouth.

Această schimbare nu doar că le-a oferit fundașilor lui Howe un om în plus la marcaj, dar i-a oferit o libertate mai mare lui Giroud, care a putut să scape din marcajul foarte strâns și precis, oferind în cele din urmă un gol și 2 assisturi.

          Concluzie

Eddie Howe și-a pregătit foarte bine jucătorii pentru această confruntare, în special psihic. Aceștia, încrezători în forțele proprii, au reușit să speculeze la maximum slăbiciunile unui adversar apatic, deconectat total în prima parte a jocului.

Remarcatul zilei este Daniels, marcatorul primului gol. Pe lângă faptul că a deschis scorul, acesta a mai reușit și 4 tackling-uri și 3 intercepții, reprezentând astfel un scut cu valențe ofensive.

Dacă putem să le reproșăm ceva băieților de la Bournemouth e că s-au retras prea devreme. Deși scorul era 3-0, Arsenal deși încerca, nu prezenta prea multe argumente cu care să își susțină o eventuală revenire. De asemenea, și arbitrul a oferit o mână de ajutor trupei lui Arsene Wenger, eliminându-l mult prea ușor pe Francis.

Cedând deliberat inițiativa, Bournemouth a întors spatele animalului rănit, care simțind oportunitatea s-a năpustit cu ultimele puteri, salvându-și măcar onoarea

bournemouth-arsenal-030117i

 

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.