Spectacol în cea de-a doua zi a Turneului Campioanelor

 

wta1

Deja după primele două meciuri, „Grupa Albă” se anunța mult mai echilibrată și mai antrenantă decât „Grupa Roșie”.

Dramatismul degajat de încleștările de astăzi a atins cote paroxistice, transformând atmosfera într-una demnă de Turneul Campioanelor.

Ziua a fost deschisă de cel de-al 17-lea meci dintre Agnieszka Radwanska și Svetlana Kuznetsova.

 

agaversusÎn ciuda unui bilanț nefast (doar 4 victorii din 16 meciuri), Radwanska părea marea favorită a acestei partide prin prisma ultimei săptămâni, atât de diferită pentru cele două.

Dacă Agnieszka se știa calificată și a putut să vină în Singapore cu câteva zile înainte pentru a se acomoda și antrena, Kuznetsova nu știa dacă să își rezerve biletul de avion către aceeași locație sau să se pregătească de vacanță.

Beneficiind de conjunctura favorabilă, pentru rusoaică lucrurile erau clare: fie câștiga turneul de la Moscova și își făcea bagajele către Singapore, fie lăsa racheta acasă și împacheta costumul de baie.

Jocul excelent și suportul publicului au reprezentat combinația câștigătoare pentru Svetlana, care a răpit ultimul loc vacant la Turneul Campioanelor.

Venind după o săptămână intensă, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, și fără o perioadă rezonabilă pentru adaptare,  rusoaică pleca vădit cu șansa a doua.

Lucrurile păreau să meargă pe făgașul normal atunci când Aga făcea break-ul și se distanța la 4-1. Kuznetsova clar obosită și neobișnuită cu aceste terenuri ( mult mai lente decât cele din Moscova), a făcut abstracție de toate lucrurile negative și și-a amintit că joacă totuși împotriva unei jucătoare pe care a învins-o de douăsprezece ori. Cu alte cuvinte a început să-și facă jocul, rezultatul fiind 3 game-uri consecutive: 4-4.

Probabil amețită de revenirea fantastică a adversarei, poloneza pierde setul din mână, reușind să mai câștige doar un game.

Cu efectul adrenalinei pe sfârșite și apăsată din ce în ce mai tare de oboseala fizică și mentală, Kuznetsova pierde setul 2 cu scorul de 6-1.

Cu adversara epuizată și cu încrederea adusă de adjudecarea setului într-o manieră atât de categorică, Aga probabil că, mental, își pregătea discursul de învingătoare. Și poate că ar fi avut prilejul să-l folosească dacă ar fi avut o altă jucătoare în față, și nu pe inimoasa și dârza Svetlana.

În copilărie, tatăl ei era liderul a două echipe de ciclism: una masculină și una feminină. După ceva timp urma să se îndrăgostească de o ciclistă ce avea să îi devină soție. Ca urmare a acestei întâmplări, se decide să renunțe la echipa feminină (conștient acum mai mult ca niciodată de posibilitatea apariției sentimentelor în cadrul acestor echipe, și nefiind de acord sub nicio formă cu acest lucru). Din acest mariaj fericit avea să rezulte micuța Svetlana. Înconjurată pe toată durata copilăriei de atleți profesioniști, care munceau necontenit de dimineață până seară și învățând de la aceștia etica muncii, Kuznetsova și-a însușit încă din primii ani de viață caracteristicile unei veritabile luptătoare.

Aceste atribute, atât de prețioase, au schimbat soarta, aparent previzibilă, a acestei partide. În ciuda oboselii ce apăsa, uneori, mai tare mintea decât trupul și a insistenței polonezei, Svetlana și-a ignorat limitele și a reușit să câștige un meci spectaculos, deși a fost condusă de 3 ori cu break și a fost nevoită să salveze și o minge de meci. 7-5 scorul decisivului în favoarea rusoaicei, care ne lasă cu următoarea întrebare: este inima ei suficient de mare pentru a deplasa corpul către o nouă victorie?

kuznetsova

După un asemenea thriller, standardele spectatorilor crescuseră poate nedrept de mult, însă cele două jucătoare care au urmat, Karolina Pliskova și Garbine Muguruza, nu s-au lăsat mai prejos și au oferit audienței suspans, dramatism și spectacol.

karoversus

Cu o Muguruza care trăia mai mult din realizările din prima parte a sezonului, cele 3 ornamente enumerate mai sus s-au lăsat așteptate în primul set. Cu un serviciu aproape perfect și profitând de greșelile nefortate ale adversarei, Pliskova își adjudeca prima manșă cu un 6-1 sec.

Cu un break făcut rapid și în continuare punând presiune cu serviciul și loviturile extrem de consistente, Karo părea că se îndreaptă către o victorie facilă. Dar, așa cum ne-a învățat precedența partidă, nu trebuie să spunem „hop” până nu strângem mâna adversarului.

Beneficiind de ajutorul primului serviciu, iberica a putut să construiască o revenire puțin sperata. Construcția, încă timidă, a câștigat în mărime și pe fondul numărului mare de greșeli neforțate ale cehoaicei.

Deși a servit pentru set la 5-3, Garbine s-a văzut egalată și mai apoi împinsă într-un tie-break pe care l-ar fi putut evită cu puțină atenție.

În tie-break, Karo începe furtunos și își însușește primele 3 puncte. Probabil cu acel „hop” prea devreme pe buze, Pliskova suferă un scurtcircuit și pierde incredibil setul (7-4 în tie-break pentru Muguruza).

Cu meciul împins într-o asemenea manieră în decisiv, publicul extazia, însă ce era mai bun de-abia acum avea să urmeze.

Bulversată total de modul în care a pierdut setul 2, Karo, în doar 15 minute, se vede condusă cu 4-0. Totul mergea în favoarea ibericei. Banda fileului arunca orice minge în terenul cehoaicei, tușa devenea mai lată când Muguruza o țințea și arbitrii greșeau agonizant în defavoarea Pliskovei.

Având toate aceste elemente împotriva ei și fiind la doar două game-uri de înfrângere, Karolina se adună și ajutată de sfaturile ce vizau mai mult psihicul, ale antrenorului ei, se agață cu disperare de game-ul 6. Un game crucial, care a durat 15 minute și 5 secunde și în care arbitrii au greșit de 3 ori în dauna cehoaicei.

Blindată mental, rămâne absentă la toate acestea, și reușește primul re-break. Izbândă înșelătoare, pentru că imediat Garbine câștigă pe serviciul adversarei și restabilește diferența de două break-uri: 5-2.

Nici de această dată pozitivismul Pliskovei nu se clatină și rămâne sfidător în fața intemperiilor sorții.

Pe fondul ezitărilor ce ne aminteau de Muguruza din primul set, Pliskova renaște și câștigă nu mai puțin de 5 game-uri consecutive, salvând între timp și o minge de meci.  Și aici tot 7-5 în decisiv, Karo terminând ziua în aceeași stare precum Kuznetsova, stoarsă de puteri, dar cu un zâmbet în colțul gurii ce simbolizează satisfacția unui succes atât de muncit.

pliskova

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.