3 mituri despre munca făcută de acasă

Există nenumărate mituri în ce privește work from home-ul (activitatea întreprinsă de acasă), dar cel mai important lucru constă în realizarea faptului că noi decidem ce ni se aplică și ce nu. Mai ales în aceste vremuri, când lucrul de acasă a devenit o necesitate sau mai rău, chiar o obligativitate, este important să ne cunoaștem „dușmanul”. Să ne amintim totuși că pentru unii oameni, de exemplu antreprenorii, starea aceasta este cea de fapt, de multe ori aceștia conducându-și afacerile chiar din propria locuință.  Așadar, care-s miturile de care, cel mai probabil, te lovești în activitatea ta curentă și cum le poți face față? 

  • Muncesc prea puțin/prea mult

Principala grijă a persoanelor care tocmai au început să muncească de la domiciliu este că vor munci prea puțin, comparat cu programul 9-18 de dinainte, sau prea mult. E adevărat, balanța timp personal – timp pentru muncă se dezechilibrează mai ușor, dar gândește-te cât timp economisești pentru că nu mai faci naveta de exemplu. În medie, angajații din București pierd 45 de minute doar pentru navetă – aproape o oră! 

Sigur, îți poți face griji că nu vei fi la fel de motivat să-ți termini treaba la timp sau vei fi mai ușor distras dacă nu te supraveghează nimeni. Dar hai să fim sinceri, nu te uitai pe Facebook și la muncă, în orele de program? Atâta timp cât ești serios și te organizezi, poți lucra exact același număr de ore și poți fi chiar mai eficient. 

  • Nu mă pot ține de un program

La fel ca mai sus, și acest aspect ține tot de tine în 90% din timp. Frumusețea lucrului de acasă constă tocmai în faptul că poți avea un program ușor adaptat nevoilor tale. Exceptând situațiile în care angajatorul îți solicită prezența la anumite ore din zi pentru ședințe sau întâlniri, îți poți aranja orele de lucru cum dorești, nu neapărat în intervalul 9-18. Astfel, îți poți programa 15 minute de distracție cu pisica, o plimbare în parc la prânz cu copiii sau o fugă până la cafeneaua din colț în mijlocul după-amiezii. 

 

Dacă ai un laptop, nici nu trebuie să iei pauze atât de mari. Îți vei putea face programare la doctor în mijlocul zilei și ca să vezi meciul de tenis de la ora două. Poate că ce am scris mai sus susține exact opusul, dar cu puțină dedicare și planificare vei avea tot opt ore pontate la finalul zilei. Doar că le faci în ritmul tău!

  • Nu mă pot concentra, nu-mi pot intra în ritm

Ei bine, vei spune că îți lipsesc colegii, atmosfera de la birou sau că nu te poți concentra la tine acasă cu familia în jur. De interacțiune poți avea parte, există nenumărate modalități de a vorbi online cu colegii și chiar de a-i vedea și, la finalul zilei, poți ieși în oraș la socializare.

Te plângi că că te deranjează familia, dar amintește-ți câte minute petreceai la muncă în discuții pe care nici măcar nu le inițiai. Atâta timp cât îți alegi un spațiu dedicat în casă doar pentru birou și le comunici membrilor familiei că ai nevoie de liniște, te poți acomoda rapid. 

Sau poate trăiești singur și-ți imaginezi că nu te vei simți productiv pentru că nu ieși toată ziua din pijamale. Nu te împiedică nimeni să-ți îmbraci hainele bune și să te simți împlinit. Sau poți aborda una dintre meseriile care oricum impun o anumită ținută, de exemplu videochatul. Nu te speria, nu e obligatoriu să renunți la haine în această industrie, așa că merită să te documentezi în ceea ce privește diferențele între videochat adult si non-adult

Sperăm că acum înțelegi mai bine miturile legate de munca la domiciliu și, fiind în cunoștință de cauză, le poți spulbera pentru a putea fi chiar mai productiv decât înainte. 

Citeste si

Scrie un raspuns

Adresa de mail nu va fi publicata.